Έχετε -50% έκπτωση σε επιλεγμένες εταιρείες. Η έκπτωση προστίθεται αυτόματα στο καλάθι σας.
Blog

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο αντηλιακό για τον τύπο της επιδερμίδας σου

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο αντηλιακό για τον τύπο της επιδερμίδας σου
Σωτηρία Μιχαλοπούλου May 09, 2022
Όσον αφορά την περιποίηση της επιδερμίδας μας, υπάρχουν αρκετά πράγματα, όπως η τονωτική λοσιόν, οι μάσκες ομορφιάς και τα έλαια περιποίησης, που είναι προαιρετικά. Ωστόσο, το ένα βασικό βήμα που δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπουμε είναι η χρήση αντηλιακού - το οποίο επίσης τυχαίνει να είναι η πιο παραμελημένη πτυχή της περιποίησης του δέρματος μας.

Αν και η πλειοψηφία των γυναικών χρησιμοποιούν προϊόντα αντιγήρανσης ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας τους, μικρότερο ποσοστό φοράει αντηλιακό κάθε μέρα. Ενώ μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν χρησιμοποιεί ποτέ αντηλιακό!

Γιατί πρέπει να φοράμε αντηλιακό;

Η εφαρμογή αντηλιακού, ανεξάρτητα από τον καιρό, είναι ζωτικής σημασίας καθώς αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να θωρακίσουμε το δέρμα μας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες. Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί βλάβη στην επιδερμίδα μας και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο του δέρματος. Περίπου το 90% των μη 
μελανωματικών καρκίνων του δέρματος και η συντριπτική πλειονότητα των μελανωμάτων, που μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρά, σχετίζονται με την έκθεση σε ακτίνες UV. Εκτός από τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη γήρανση του δέρματος - σκεφτείτε τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες, τις κηλίδες ηλικίας και τον αποχρωματισμό. Μάλιστα, το 80% της ορατής γήρανσης του δέρματος προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Επομένως, η τήρηση των πρακτικών προστασίας από τον ήλιο είναι κρίσιμη για την υγεία του δέρματός μας. Αυτό περιλαμβάνει τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο όσο καλύτερα μπορούμε, την κάλυψη με προστατευτικό ρουχισμό, τη χρήση καπέλων και γυαλιών ηλίου και φυσικά τη χρήση αντηλιακού! Επιπλέον, είναι σημαντικό να προστατεύουμε το δέρμα μας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, επειδή ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες, έως και το 80% των ακτίνων UV του ήλιου μπορεί να φτάσει στο δέρμα μας.

Δείτε πώς να επιλέξετε ένα αντηλιακό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς:

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η χρήση αντηλιακού είναι ένα αδιαπραγμάτευτο βήμα περιποίησης της επιδερμίδας. Αλλά με τόσα πολλά διαθέσιμα προϊόντα, από αντηλιακά με ορυκτά ή χημικά φίλτρα έως εξαιρετικά διάφανα σπρέι και στικ, η επιλογή ενός αντηλιακού που λειτουργεί καλύτερα για τη δική σου επιδερμίδα μπορεί να είναι λίγο δύσκολη.

Για να κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα, ακολουθούν έξι βασικές συμβουλές που πρέπει να έχεις κατά νου όταν επιλέγεις το αντηλιακό σου:

• Προτίμησε αντηλιακό με δείκτη 
SPF 30 ή υψηλότερο

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά να επιλέξεις ένα αντηλιακό με δείκτη 
SPF τουλάχιστον 30 ή μεγαλύτερο. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης SPF τόσο μεγαλύτερη προστασία θα προσφέρει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UV.

• Έλεγξε την ετικέτα του αντηλιακού για προστασία ευρέος φάσματος

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείς ότι χρησιμοποιείς ένα αντηλιακό που φέρει την ένδειξη ευρέος φάσματος ή υποδεικνύει ότι παρέχει κάλυψη τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες 
UVB, καθώς γνωρίζουμε ότι και τα δύο μπορούν να συμβάλλουν στη γήρανση και στον καρκίνο του δέρματος.

• Δες αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο

Προτείνεται να επιλέξεις ένα αδιάβροχο αντηλιακό, ειδικά αν κολυμπάς ή ιδρώνεις. Η αντοχή του αντηλιακού στο νερό συνήθως διαρκεί από 40 έως 80 λεπτά μετά τα οποία πρέπει να εφαρμόσεις ξανά το αντηλιακό σου.

• Εάν έχεις ξηρό έως κανονικό δέρμα

Τα άτομα με ξηρό δέρμα μπορεί να θέλουν να επιλέξουν ένα αντηλιακό με ενυδατικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ ή γλυκερίνη. Αν 
έχεις κανονικό δέρμα, μπορείς να να χρησιμοποιήσεις σχεδόν οποιοδήποτε αντηλιακό σου αρέσει. Άρα η επιλογή σου εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση και το τι λειτουργεί καλύτερα στο δέρμα σου.

• Εάν έχεις λιπαρό ή μικτό δέρμα

Στην περίπτωση που έχεις λιπαρή προς μικτή επιδερμίδα θα πρέπει να αναζητήσεις αντηλιακά που φέρουν την ένδειξη 
oil-free ή μη φαγεσωρογόνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν θα φράξουν τους πόρους ή θα επιδεινώσουν τα εξανθήματα. Επιπλέον, μπορείς να επιλέξεις ένα αντηλιακό με ελαφριά υφή και με ματ φινίρισμα, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση της υπερβολικής υγρασίας και δεν θα αφήσει το δέρμα να φαίνεται λιπαρό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

• Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα

Εάν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, προτίμησε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, γνωστά και ως ορυκτά φίλτρα, τα οποία περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου, καθώς τείνουν να είναι λιγότερο ερεθιστικά από τα χημικά φίλτρα. Επιπλέον, αν έχεις ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να αποφεύγεις προϊόντα με άρωμα ή άλλα πρόσθετα που μπορεί να είναι σκληρά ή ερεθιστικά για το δέρμα σου.
Kοινοποίηση:
  • Αφήστε τα σχόλιά σας

    * Απαιτούμενα πεδία

    Λάβετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους!


    Πίσω στην αρχή